Plaskater
EEN PLASKATER IS EEN SPOEDGEVAL!
Een plaskater heeft een verstopping van de plasbuis en dus kan de kater niet plassen. Dit is altijd een spoedgeval en kan niet wachten! Omdat de kater niet altijd duidelijke symptomen laat zien, kan het voor u als eigenaar soms lastig zijn om te weten of uw kat verstopt zit. De verstopping wordt veroorzaakt ergens in de lagere urineweg. Meestal zit de verstopping in het smalste deel van de plasbuis, de penis punt. Maar een verstopping kan ook hoger zitten tot net voor de ingang naar de blaas. De verstopping kan een steentje zijn, een klontje gruis of een klontje met ontstekingscellen/rode bloedcellen ook wel een plug genoemd.
Als de kater niet kan plassen hoopt urine zich op in de blaas. En als een verstopping langer duurt kan de blaas scheuren, maar ook kunnen de nieren hun urine niet meer kwijt en hierdoor kan nierfalen ontstaan. Dit zijn levensbedreigende situaties en daarom is het van belang om een plaskater direct naar de dierenarts te brengen.
Symptomen
- Vaker naar de kattenbak
- Klagelijk miauwen op de kattenbak
- Bloed in de urine
- Naast de kattenbak of in huis plassen
- Overmatig poetsgedrag rond en onder de staart
- Slomer
- Braken
Behandeling
Het is van belang om de blaas zo snel mogelijk leeg te halen, omdat de blaas soms letterlijk op knappen staat. We doen dit meestal door middel van een blaaspunctie via de buik de blaas te legen. Daarna nemen we bloed af om de nierwaardes te bepalen. Afhankelijk of de nierwaardes in het bloed afwijkend zijn moet er aanvullend infuus behandeling gegeven worden. Als de blaas zo goed als leeg gehaald is gaan we een urine katheter in de plasbuis brengen. Soms lukt dit vrij makkelijk en kunnen we de verstopping terug schuiven naar de blaas. Soms gaat dit pas na meerdere pogingen.
Afhankelijk van hoe makkelijk de katheter is op te schuiven bepalen we of de urine katheter blijft zitten. Zo weten we zeker dat de kat niet meteen weer verstopt kan raken. Door de katheter blijft de blaas klein en heeft zo de kans om te herstellen. We weten dan ook zeker dat zolang de katheter er in zit, de plasbuis minder makkelijk kan verstoppen. Meestal laten we de katheter 2-3 dagen zitten. De kat blijft dan in opname, krijgt pijnstilling en antibiotica. Als gruis de oorzaak van de verstopping is gaan we ook het gruis oplossen met dieetvoeding.
In enkele gevallen lukt het helemaal niet om de urine katheter in de plasbuis op te schuiven. Er is dan vaak maar een oplossing en dat is een penis amputatie. Bij een penis amputatie wordt operatief de penis verwijderd. Je maakt dan een grotere plas opening. De verstopping is dan verwijderd en voorkomt ook nieuwe verstoppingen. De kat kan dan nog steeds gruis en stenen hebben die we dan nog moeten behandelen.
Urine opvangen
Omdat bij een verdenking van een urineweg probleem altijd urine onderzoek wordt gedaan geven we ook wat tips hoe urine makkelijk op te vangen en te bewaren. Zodat wij zo goed mogelijk urine onderzoek kunnen doen en dus een goede diagnose kunnen stellen.
Soms kan het helpen om de kat in een aparte kamer te houden met een kattenbak. Het lastige is dat sommige katten lang hun urine kunnen ophouden. Veel baasjes vinden het na een paar uur erg zielig worden en laten de kat weer vrij zonder dat er urine is opgevangen. Zeker bij meerdere katten in huis is het wel belangrijk, om de kat waar u urine van wilt opvangen apart van de andere katten wordt gehouden. De kattenbak moet ook echt heel schoon zijn. Zorg dat er geen schoonmaakmiddel resten achterblijven. Dus goed de kattenbak met water naspoelen.
Soms helpt het om extra wateropname bij de kat te stimuleren. Dit kan door wat extra natvoer eventueel aangelengd met water aan te bieden.
Ook een drinkfontein kan helpen om uw kat meer te laten drinken.
Veel katten willen niet op een lege kattenbak plassen. Er zijn speciale plastic korrels (katkor) die de urine niet absorberen en uw kat wel het idee heeft op korrels zijn behoefte te doen. Met de bijgeleverde pipet kunt u makkelijk de urine opzuigen en naar de dierenarts brengen. De kattenbak vol leggen met make-up watjes kan ook helpen. De watjes kunnen uitgeknepen worden. Een nadeel is dat er dan vaak wel veel stofdeeltjes in de urine aanwezig zijn.
Urine van de vloer opdeppen met keukenpapier heeft geen zin. Keukenpapier absorbeert de urine en kan niet uitgeknepen worden. Met een pipetje kunt u eventueel urine van de vloer opzuigen. Nadeel is dat er dan vaak zand/stof etc in de urine zit en de beoordeling van de urine soms lastiger maakt.
Als u eenmaal urine heeft opgevangen is het van belang dat de urine binnen enkele uren bij ons gebracht wordt. Kristallen kunnen na enkele uren in de urine ontstaan en dat maakt de uitslag onbetrouwbaar. Bent u niet in de gelegenheid de urine snel langs te brengen, bewaar de urine dan gekoeld.