DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Giardia Infectie

Giardia Infectie

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij zowel de hond als de kat. Hoewel veel dieren besmet kunnen zijn hoeft Giardia niet altijd tot klachten te lijden. Vooral jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand zijn gevoelig. We zien Giardia veel bij pups en kittens die net bij de nieuwe eigenaar komen, honden in kennelsituaties of nadat de hond of kat in het pension is geweest. Giardia is een eencellige parasiet die makkelijk en langdurig in de omgeving kan overleven. Omdat ze langdurig in de omgeving kunnen overleven kunnen honden en katten na behandeling opnieuw besmet raken en dus opnieuw klachten krijgen. Het zijn de oöcysten die vanuit de omgeving worden opgenomen. Een oöcyst is een soort van wormei waarin 2 Giardia parasietjes zitten. Na opname lost de wand van de oöcyste op en komen de Giardia parasietjes vrij in het MDK. Giardia oöcysten overleven het beste in een vochtige omgeving (natte vloeren, poeltjes water, drinkbakken etc.) en zijn zeer ongevoelig voor de meeste schoonmaakmiddelen. Omdat Giardia een zoönose is (wij mensen kunnen dus ook besmet raken en klachten krijgen) moet een mogelijke infectie met Giardia altijd serieus genomen worden. Honden die geen klachten hebben maar wel positief op Giardia worden getest hoeven niet altijd behandeld te worden. Dus we kijken per patiënt wat de beste aanpak is bij een Giardia infectie.

Symptomen

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Winderigheid
  • Slijmerige ontlasting
  • Algemeen ziek
  • Braken (met name bij de kat)
giardia

Diagnose

  • Microscopisch onderzoek: In de ontlasting kunnen we, onder de microscoop, de parasiet zien (minder betrouwbaar). Omdat de parasiet niet bij elke ontlasting beurt wordt uitgescheiden kan microscopisch onderzoek soms een vals negatieve uitslag geven. Hoe verser de ontlasting hoe meer kans er is dat we de parasiet kunnen zien.
  • Sneltest (snaptest): Dit is een ELISA test die in de ontlasting antigenen van de parasiet aantoont. Wij kunnen deze test op de praktijk uitvoeren en binnen 10 minuten hebben we een uitslag. Deze test is heel betrouwbaar en de gouden standaard.

Behandeling

  • Een behandeling met Fenbendazol (Panacur) of een behandeling met Metronidazol. Wij behandelen de patiënt 5 dagen en adviseren alle dieren in huis te behandelen.
  • Wassen van de achterhand. Wij adviseren om de laatste 3 dagen van de behandeling de achterhand van de hond of kat te wassen met warm water of met een honden/katten shampoo.
  • De omgeving goed schoonhouden, voer- en drinkbakken iedere dag met heet water schoonmaken en goed nadrogen. Ook vloeren en plekken waar de hond of kat veel ligt dagelijks dweilen en nadrogen. Stomen van de vloer is nog effectiever om de Giardia in de omgeving te doden. Mandjes en kleedjes dagelijks wassen (zo heet mogelijk).
Scroll naar boven