Ontwormen van de kat
De 2 meest voorkomende worminfecties bij de kat zijn de infecties met de spoelworm (Toxocara) en de lintworm (Dipylidium). Voor beide geldt dat de wormen vaak niet in de ontlasting zichtbaar zijn. Ook de eitjes zijn niet zichtbaar in de ontlasting. Spoelwormen kunnen ook schadelijk zijn voor de mens. Dus het ontwormen van uw kat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw kat, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Spoelwormen zijn dunne lange wormen die in de dunne darm leven. Ze worden zelden in de ontlasting gezien. Een hele enkele keer worden spoelwormen uitgebraakt. De eitjes van de spoelworm zijn zeer resistent en kunnen jaren in bijvoorbeeld een zandbak overleven. Uw kat kan zich besmetten door eitjes uit de omgeving op te nemen, maar ook door het eten van een besmet prooidier (muizen, vogeltjes etc). Kittens kunnen besmet raken via de moedermelk. De eitjes worden opgenomen en worden in het lichaam larfjes die uiteindelijk wormen worden. Volwassen katten hebben zelden klachten bij een worminfectie. Kittens kunnen klachten krijgen zoals: groeiachterstand, dikke buikjes, diarree en vermageren. Toxocara is een zoönose (overdraagbaar op mensen) en daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we onze katten ontwormen. Bij de mens kunnen de larfjes van de Toxocara allergische reacties geven en ontstekingen in het lichaam, bijvoorbeeld; ontstekingen in het oog, wat tot blindheid kan lijden. Over het algemeen hebben volwassen katten zelf dus weinig last van een spoelworminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en ook voor ons. Denk bijvoorbeeld aan een spoelworminfectie van kinderen als ze spelen in een zandbak waar katten in hebben gepoept.
Ons advies is om volwassen katten die buiten komen 4x per jaar te ontwormen. Binnenkatten kunnen vaak met 2x per jaar ontwormen volstaan. Voor kittens geldt een uitgebreider ontwormingsschema, omdat een anti wormenmiddel alleen de volwassen wormen bestrijdt en niet de eitjes en larven. Daarom moet de behandeling regelmatig herhaald worden, want de eitjes worden weer larfjes en die worden weer wormen en zo blijft de cyclus zich herhalen. De ontwormingsmiddelen die wij adviseren zijn tegen spoel- en lintwormen (milbactor/profender).
Lintwormen leven ook in de dunne darm bij de kat en kunnen ruim een meter lang worden. De worm bestaat uit segmentjes (rijstkorreltjes) die allemaal eitjes bevatten. Lintworm segmentjes kun je in de ontlasting, maar ook aan de haren rond de anus zien. Besmetting kan optreden door het oplikken van een vlo of een luis. Vlooien kunnen besmet zijn met een tussenstadium van de lintworm en kan zo de kat besmetten. Ook het eten van rauw vlees kan een lintworm infectie veroorzaken. Katten hebben vaak weinig klachten van een lintworminfectie. Een ontwormingsmiddel met praziquantel (milbactor) kan een lintworm infectie bestrijden.
Ontwormingsschema van de kat
Leeftijd Kat
2 Weken 1e Ontworming
4 Weken 2e Ontworming
6 Weken 3e Ontworming
8 Weken 4e Ontworming
3 Maanden 5e Ontworming
4 Maanden 6e Ontworming
5 Maanden 7e Ontworming
6 Maanden 8e Ontworming
Ouder dan 6 maanden dan 4x per jaar ontwormen
Zogende katten moeten ontwormd worden volgens het kitten schema