Allergie bij de kat
Allergieën komen zeer regelmatig voor bij de kat en leiden vaak tot huidproblemen. Vaak geven allergieën jeuk en huidklachten. Soms ook maagdarmklachten zoals braken. Er komen 3 vormen van allergieën voor bij katten: voedselallergie, vlooienallergie en een atopie.
Allergieën bij de kat kunnen we in 3 groepen onderverdelen
Voedselallergie
Bij deze vorm van allergie is de kat allergisch voor een eiwitbron in de voeding. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten kunnen een voedselallergie veroorzaken. Deze vorm van allergie kan huidklachten geven, maar ook maagdarmklachten. Vaak zien we bij de kat braken, maar ook zien we regelmatig diarree klachten. Een voedselallergie kan op latere leeftijd ontstaan. Ook katten die al jaren dezelfde voeding krijgen kunnen toch een overgevoeligheid voor dit voer ontwikkelen.
Symptomen
Een voedselallergie kan jeukklachten geven met als gevolg overmatig lik- en poetsgedrag. Het likken en poetsen kan wonden veroorzaken. We zien vooral wonden aan de kop en hals. Vaak met grote, diepe wonden en korsten bij de oren en de hals. Ook hebben deze katten vaak een vettige vacht en zien we dat de katten vaak vermageren. Zeker bij katten die regelmatige braken en/of diarree hebben.
Diagnose
Vaak hebben we door de locatie van de jeuk en wonden al een indicatie voor een voedselallergie. Er is geen betrouwbare test om een voedselallergie aan te tonen. We kunnen een voedselallergie aantonen door middel van een eliminatiedieët. We geven voeding waar een nieuwe eiwit bron in zit. Het is belangrijk dat de kat de eiwit bron nooit eerder heeft gehad, omdat de kat er dan niet allergisch op kan reageren, bijvoorbeeld; geiten-, kwartel-, paarden vlees. Dit eliminatiedieët kunt u vinden in een commerciële brokvoeding of door een voeding zelf te bereiden. Een zelf bereid dieët is dan een nieuwe eiwitbron (vlees) samen met een koolhydraatbron, zoals: pasta, rijst en aardappelen. We geven dit minimaal 6 weken. Als de klachten weg zijn zetten we de kat weer terug op het oude dieët. Komen de klachten dan weer terug, dan hebben we een voedselallergie aangetoond. Daarna gaan we vaak een commercieël hypoallergeen dieët voeren. Het advies is om het hypoallergene dieët levenslang te geven.
Therapie
Een hypoallergene dieëtvoeding. Vaak hebben katten ook secundaire bacteriële infecties van de huid die behandeld moeten worden. Deze infecties kunnen we soms behandelen met een crème of spray, maar vaak geven we ook een antibiotica kuur.
Vlooienallergie
Dit is een van de meest voorkomende allergie bij de kat en heeft zeer specifieke klachten. De kat is allergisch voor het speeksel van de vlo. Als de vlo bijt om bloed te zuigen komt het speeksel in de huid terecht en dit geeft jeukklachten. 1 vlooienbeet kan voor weken jeuk zorgen.
Symptomen
Een vlooienallergie geeft jeukklachten en kleine korstjes (milliaire dermatitis) op de rug, net voor de staart. Vanuit daar kan het uitbreiden naar de buik en liezen. Vaak is er ook minder beharing op de rug.
Diagnose
De lokalisatie van de klachten is zeer specifiek, maar het vinden van vlooien of vlooienpoepjes kan de verdenking bevestigen. Vlooienpoepjes zijn zwarte kommavormige korreltjes die op zand kunnen lijken. Als u de korreltjes op een wit papiertje nat maakt, zal vlooienpoep rood verkleuren en zand niet. Met een bloedtest kan een vlooienallergie ook bevestigd worden.
Therapie
Bij heftige jeuk- en huidklachten moeten we deze klachten ook behandelen. Soms met jeukstillende medicatie. Bij grote wonden en korsten kunnen we een antiseptische shampoo gebruiken, maar ook geven we regelmatig bij een secundaire bacteriële infectie een antibiotica kuur. De vlooien behandelen we met een anti-vlooienmiddel, vaak met een pipet. Katten met een vlooienallergie adviseren we gedurende het hele jaar door goed te behandelen.
Onze assistentes kunnen u vertellen welke middelen er op de markt zijn.
Atopie
Atopie is een allergie die veroorzaakt wordt door stoffen in de omgeving (bij mensen hooikoorts genoemd), bijvoorbeeld; graspollen, huisstofmijt, bomen, grassen, andere diersoorten (konijn). Atopie is een veel voorkomende allergie bij de kat. Het kan seizoensgebonden klachten geven, maar ook het gehele jaar door klachten geven. Deze allergie geeft vaak jeukklachten, maar ook korstjes en wonden door overmatig lik- en poetsgedrag.
Symptomen
Jeukklachten, roodheid van de huid, korstjes en wonden, zoals likgranulomen (open rode plekken die door overmatig likken wordt veroorzaakt).
Diagnose
Een atopie kunnen we aantonen met een bloedonderzoek. Het laboratorium test het bloed op de meest voorkomende stoffen waar een allergie voor kan optreden. Soms kunnen we ook heel specifiek testen, bijvoorbeeld; als er een konijn in huis is en de klachten vanaf die tijd zijn ontstaan.
Therapie
Katten met een atopie reageren vaak zeer matig op desensibiliseren, in tegenstelling bij de hond. Het desensibiliseren is een injectie behandeling die levenslang is. Het allergische dier wordt geïnjecteerd met de stof waar het dier allergisch voor is. We starten met een lage dosering en verhogen dat langzaam. Het idee is dat het lichaam went aan de stof en dus niet meer allergisch gaat reageren, maar omdat veel katten weinig verbeteren op deze behandeling wordt het bij de kat niet veel ingezet. Vaker geven we medicatie om de allergie te onderdrukken (ciclosporine of corticosteroiden).
Bij alle allergieën geldt dat we niet alleen de allergie moeten aanpakken, maar ook regelmatig moeten kijken naar: de huidklachten, infecties, secundaire gistinfectie en oorontstekingen die de allergie veroorzaken. Soms gebeurt dit door: te wassen, lokale behandeling, corticosteroiden en soms zelfs met een antibiotica kuur.
Eosinofiel granuloom complex
Het eosinofiel granuloom complex bij de kat is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid, de mondholte, de lippen en de slijmvliezen. Het complex kent drie verschijningsvormen: het eosinofiele ulcus, de eosinofiele plaque en het eosinofiel granuloom. Vaak wordt het eosinofiel granuloom complex veroorzaakt door een onderliggende allergie, zoals: een voedingsallergie of atopie. Maar ook worden auto-immuunreacties en een genetische achtergrond als oorzaak genoemd.
We zien een eosinofiel granuloom vaak op de lippen, tong en hals, maar ook aan de achterpoten zien we soms plekken. Het zijn vaak rood/gele verdikte ronde plekken. Als de lippen zijn aangedaan zien we vaker dat de gehele lip verdikt is. Bij de achterpoten en de liezen zijn het geel/rode ronde plekken, soms in een streepvormig patroon.
Bij de meeste katten ontstaat het tussen de leeftijd van 3-5 jaar. Een eosinofiel granuloom komt vaak regelmatig terug ondanks een behandeling. De behandeling bestaat uit de behandeling van de onderliggende allergie. Omdat een eosinofiel granuloom vaak veroorzaakt wordt door een immuun reactie is de behandeling gericht op het onderdrukken van deze immuunreactie, bijvoorbeeld; met ciclosporine of corticosteroïden.
Een eosinofiel granuloom is niet pijnlijk, maar katten waarbij de tong en/of lippen zijn aangedaan kunnen vaak slecht eten en daarom is het raadzaam om een behandeling in te stellen.