DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Rapid status titer test kat

Rapid status titer test kat

kat-vaccicheck1

Wat is titreren?

Titeren betekent simpelweg dat er wordt gekeken of er antistoffen voor specifieke ziektes aanwezig zijn in het bloed. Zijn die antistoffen aanwezig, dan is er geen reden om te gaan enten. Als het lichaam geen antistoffen of onvoldoende antistoffen heeft dan wordt er een enting gegeven. Het lichaam maakt dan antistoffen aan, net als bij een werkelijke besmetting van de ziekte. Er worden als het ware op een gecontroleerde manier antistoffen aangemaakt door een infectie na te bootsen. Raakt het dier nu werkelijk besmet met het virus in kwestie, dan “herkent” het lichaam het aanvallende virus en wordt het direct onschadelijk gemaakt.

Bij een inenting wordt de ziekte op kleine schaal nagebootst. Het immuunsysteem krijgt een prikkel en gaat antistoffen aanmaken tegen de ziektes waartegen geënt is. Op deze manier kan het lichaam een serieuze infectie snel herkennen en bestrijden, en dus voorkomen dat het dier daadwerkelijk ziek wordt. De fabrikant van de entstoffen adviseert om de Tricat enting elke 3 jaar te herhalen. Dit is de tijd dat de antistoffen gemiddeld in een kat aanwezig blijven. Bij een deel van de dieren die geënt worden blijven deze antistoffen echter veel langer in het lichaam dan deze 3 jaar. Wilt u uw kat dan de enting liever besparen, dan is een titerbepaling een goede methode. Zo wordt uw kat niet onnodig gevaccineerd.

Hoe werkt titeren?

Er wordt een beetje bloed afgenomen (een druppeltje bloed uit het oor is al genoeg) en dan wordt met de Rapid status titer test de antistoffen in het bloed bepaald. De uitslag is dan binnen 20 minuten bekend. Als er nog genoeg antilichamen aanwezig zijn hoeft er niet te worden geënt.

Zijn de resultaten van een titer uitslag betrouwbaar?

De Rapid status titer test voor de kat bepaald de titer voor:

  • Panleukopenie (kattenziekte) (FPV)
  • Niesziekte (herpes) (FHV-1 of FHeV-1)
  • Niesziekte (calici) (FCV)

Voor de kattenziekte is de uitslag betrouwbaar. Niesziekte wordt alleen door veel meer virussen en bacteriën veroorzaakt dan waar we op kunnen titeren. De Rapid Status meet weliswaar betrouwbare titers voor FHV en FCV, maar omdat er in dit geval geen correlatie is tussen antilichamen en bescherming, en ook de vaccins niet erg effectief zijn, betekent dit dat katten, ondanks hoge titers, nog steeds niesziekte kunnen oplopen. Een goede titer uitslag kan dus een niesziekte besmetting niet helemaal voorkomen.titer

Zelfs als uw kat een positieve titer bepaling heeft (en dus nog voldoende antistoffen) kan het zijn dat uw kat toch gevaccineerd moet worden. Sommige pensions vragen om een extra (neus) enting tegen de niesziekte.  Voor deze variant (bordetella) kunnen we geen titer bepaling doen. Ook voor de niesziekte kan een jaarlijkse vaccinatie nodig blijven omdat de hoogte van de antistoffen een besmetting niet uitsluit.  De laatste is de Rabiës enting. Deze enting is verplicht in het buitenland, ongeacht de antistoffen in het lichaam van de kat is het een verplichte vaccinatie als u uw kat mee over de grens wenst te nemen.

Hoelang een titer bepaling geldig is hangt af van hoe positief de kat is getest. We maken een verschil tussen hoog positief en laag positief. Als de uitslag hoog positief, zijn er nog veel antistoffen aanwezig, en dan hoeft er pas na 3 jaar weer opnieuw een titer bepaling gedaan te worden. als de uitslag wat lager positief is dan zijn er minder antistoffen aanwezig. We adviseren dan om na 2 jaar weer opnieuw te titeren.

De reden om kittens te titeren is om te bepalen wanneer we een kitten het beste kunnen gaan enten.  We weten dat als een kitten nog afweerstoffen van de moeder heeft (maternale immuniteit) dat een enting niet gaat aanslaan.We kunnen door middel van het titeren gaan bepalen wanneer de maternale immuniteit van een kitten laag is en vanaf dat moment dus gaan vaccineren. De immuniteit bij kittens anders is als bij volwassen katten en dat daardoor vaccinaties soms minder goed aanslaan. We beginnen met titeren als een kitten 9 weken oud is en herhalen dat eventueel iedere 3 weken, totdat de antistoffen er niet meer zijn. Als we vanaf dat moment enten, hebben we meer kans dat het vaccin aanslaat. 3 weken later gaan we opnieuw titeren, dit doen we omdat we graag zeker willen weten dat de vaccinatie ook is aangeslagen. Is er genoeg antistoffen dan titeren we weer op 1 jaar leeftijd. Zijn er niet genoeg antistoffen dan vaccineren we weer, net zo lang tot een kitten voldoende antistoffen heeft.

Er zijn gekwalificeerde dierenartsen die titerbepalingen uitvoeren. Zo weet u zeker dat de test goed wordt uitgevoerd en nog belangrijker dat u een goed ent advies krijgt.  DK Kruizinga is hier ook voor gecertificeerd. U kunt ons vinden op de lijst van vaccicheck op deze website: Link

Scroll naar boven
Scroll naar top