DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Sterilisatie

Sterilisatie

De term steriliseren is eigenlijk niet juist. Eigenlijk castreren we teven, want we halen de eierstokken weg, maar om verwarring te voorkomen noemen we het bij de teef ook hier steriliseren. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het steriliseren van teefjes. Ook zijn er tegenwoordig meerdere methodes om een teefje te steriliseren die hieronder besproken zullen worden.

happy-dog

Eén van de voordelen is dat de teef niet meer loops wordt en dus ook niet meer drachtig kan worden. Nog veel belangrijker is dat het voor de gezondheid van de teef beter is om te steriliseren.

Mammatumoren

Oudere intacte teven en teefjes die op latere leeftijd zijn gesteriliseerd hebben verhoogde kans op het ontwikkelen van mammatumoren (tumoren van het melkklier weefsel). Het ontstaan van deze tumoren is namelijk onder invloed van hormonen die vrijkomen tijdens de loopsheid. Hoe vaker de teef een loopsheid doormaakt hoe groter de kans op tumoren van het melkklierweefsel.

Er komen zowel goed als kwaadaardige mammatumoren voor.  We houden aan dat teven die ouder dan 2,5 jaar zijn voor ze gesteriliseerd worden geen positieve invloed van de sterilisatie meer hebben op het ontstaan van kwaadaardige tumoren.  Er is dan nog wel een positieve invloed op het ontwikkelen van goedaardige tumoren (de kans hierop wordt dus kleiner na sterilisatie). Dit is belangrijk aangezien goedaardige gezwellen kwaadaardig kunnen worden. Hoe jonger de teef is op moment van sterilisatie (hoe minder vaak loops is geweest) hoe kleiner de kans op het ontstaan van mammatumoren is.

De meeste teefjes worden voor de eerste keer loops tussen de 6-9 maanden leeftijd.

Baarmoederontsteking (pyometra)

Deze aandoening komt alleen voor bij niet gesteriliseerde teven. Het is een ontsteking van de baarmoeder, waarbij de baarmoeder zich vult met pus.  Er zijn 2 vormen van een pyometra: een open en een gesloten vorm. Bij de open vorm ziet u pus uit de vulva van de teef komen en bij de gesloten vorm ziet u dit niet.

Doordat de symptomen vaak vaag zijn:sloom/koorts/meer drinken wordt een pyometra soms pas laat ontdekt, met alle risico’s van dien. Door de ontsteking kan nierfalen ontstaan, maar de baarmoeder kan door de infectie scheuren. Dit zijn zeer ernstige complicaties en kan zelfs tot de dood lijden. Bij een beginnende pyometra kan geprobeerd worden de infectie met medicatie te behandelen (antibiotica en een middel om de baarmoeder te laten samentrekken). Er is een grote kans dat de medicatie niet aanslaat en/of de ontsteking weer terug komt. Ons advies is bijna altijd om door middel van een operatie de baarmoeder en eierstokken weg te halen.

Suikerziekte (diabetes mellitus)

Niet gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op suikerziekte. De hormonen die vrijkomen tijdens de loopsheid zorgen ervoor dat de melkklieren groeihormoon. Dit groeihormoon zorgt ervoor dat het hormoon insuline minder goed werkt en daardoor suikerziekte ontstaat. Teven die deze vorm van suikerziekte hebben moeten zo snel mogelijk gesteriliseerd worden. Er is dan kans dat de suikerziekte weer verdwijnt.

Er zijn helaas ook wat nadelen bij de sterilisatie van de teef. Hieronder vind u de belangrijkste nadelen. Het is aan u als eigenaar om dan de afweging te maken om u teef wel of niet te steriliseren.

Incontinentie

Er is een kans dat de teef na de sterilisatie last van urine incontinentie krijgt. Dit kan optreden vlak na de sterilisatie maar soms ook jaren later pas. Het hormoon oestrogeen heeft een positieve invloed op de sluitspier van de blaas. Door de sterilisatie wordt er geen oestrogeen meer aangemaakt en daardoor wordt de sluitspier slapper. Er zijn rassen die gevoeliger zijn voor incontinentie na sterilisatie. Bijvoorbeeld: de boxer/dobermann/Old English Sheepdog/Weimaraner/Riesenschnauzer/ Bouvier en de Ierse Setter.

Vachtverandering

Teven kunnen een wat pluizige/meer krullige vacht krijgen, omdat de ondervacht dikker en stugger wordt. Dit is met name bij langharige honden lastiger ivm de vacht verzorging. De hond zelf heeft hier uiteraard geen last van. Rassen waarbij dit vaak voorkomt zijn de Golden Retriever/Benner senner/New foundlander.

Gedragsverandering

Bij sommige wat dominantere teven zien we na de sterilisatie toename van de dominantie. Omdat er na de sterilisatie minder oestrogeen aanwezig is wordt de dominantie soms erger. Dit kan een reden zijn om een dominante teef op latere leeftijd te steriliseren (uitgroeien van het karakter) of soms liever helemaal niet te steriliseren

Operatief (laparotomie)

Er wordt een sneetje in de buik gemaakt en dan worden beide eierstokken verwijderd. De buik wordt weer onderhuids dicht gehecht.

Laparoscopisch

hierbij worden maar 2 hele kleine gaatjes in de buik gemaakt.  Door 1 gaatje gaat de scoop/camera en door de andere een werktuig (schaar/brander). De buik wordt gevuld met gas (CO2)  om een beter zicht in de buik te krijgen. Daarna worden de beide eierstokken verwijderd. Het voordeel van laparoscopische methode is dat de wondjes kleiner zijn. En omdat de buik niet verder open hoeft is het herstel en de pijn dus ook veel minder. Een nadeel is dat het vaak wel een iets duurdere ingreep is (zie voor meer informatie over laparoscopische sterilisatie ook op de pagina: Laparoscopische Sterilisatie

Ons advies is om bij kleine rassen voor de eerste loopsheid te steriliseren en bij grotere rassen 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren (dan is de hormooninvloed op de eierstokken het kleinst en daardoor minder kans op complicaties). Een voorwaarde voor sterilisatie is wel dat de hond niet tegen de loopsheid aanzit (anders meer kans op complicaties/schijndracht).  Mocht u daarover twijfelen dan controleren we graag een dag voor de geplande operatie een controle afspraak. Onze dierenartsen kunnen snel zien of uw hond loops aan het worden is.

Scroll naar boven
Scroll naar top