DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

egenwoordig kiezen steeds meer eigenaren ervoor om hun hond laparoscopisch te steriliseren. Het is een vrij nieuwe methode van opereren die ook wel een kijkoperatie wordt genoemd.

Met deze manier van steriliseren worden er maar 2 hele kleine sneetjes van 1 cm in de buik gemaakt. Door 1 gaatje gaat de scoop/camera en door de andere een werktuig (schaar/snijder). De buik wordt gevuld met gas om een beter zicht in de buik te krijgen en daarna worden de beide eierstokken verwijderd. De sneetjes worden in 3 lagen weer dicht gehecht.

Het  grote voordeel van de laparoscopische methode is dat de wondjes veel kleiner zijn. Dit komt omdat er alleen een camera en een dun werktuig in de buik hoeft te zijn voor de operatie en niet meer onze handen. Dit geeft minder manipulatie in de buik en dus minder pijn. Doordat de sneetjes in de buik vele malen kleiner zijn, is het herstel en de pijn dus ook veel minder. Het nadeel is wel dat het vaak een iets duurdere ingreep is.

Omdat het herstel veel vlotter is en de hond een veel minder zwaar herstel heeft, kiezen veel eigenaren voor deze methode. Voor het laparoscopisch steriliseren komt er regelmatig een chirurg, Klaas Vos, bij ons op de kliniek. Deze chirurg heeft zich volledig toegelegd op deze methode en is dus een echte expert op dit gebied. Voor meer informatie en om te weten wanneer Klaas Vos op de kliniek aanwezig is, kunt u contact opnemen met onze assistentes.

hond_dierenarts
Scroll naar boven