DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Ontwormen van de hond

Ontwormen van de hond

hond-blij

Spoelwormen zijn dunne lange wormen die in de dunne darm leven. Ze worden zelden in de ontlasting gezien. Een hele enkele keer worden spoelwormen uitgebraakt. De eitjes van de spoelworm zijn zeer resistent en kunnen jaren in bijvoorbeeld een zandbak overleven. Honden kunnen besmet raken met de eitjes door de omgeving (zand, aarde, etc.) en ook het eten van ontlasting kan een besmetting geven. Pups kunnen besmet worden via de baarmoeder of moedermelk. De eitjes worden opgenomen en worden in het lichaam larfjes die uiteindelijk wormen worden. Volwassen dieren hebben vaak geen klachten bij een besmetting, maar pups kunnen behoorlijk heftige klachten krijgen, bijvoorbeeld: groeiachterstand, vermageren, gezwollen en/of gespannen buikjes en diarree. Toxocara is een zoönose en daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we onze honden ontwormen.

Bij de mens kunnen de larfjes van de Toxocara allergische reacties geven, ontstekingen in het lichaam en onstekingen in het oog (wat tot blindheid kan lijden). Ons advies is om volwassen honden 4x per jaar te ontwormen. Voor pups geldt een uitgebreider ontwormingsschema, omdat een anti wormenmiddel alleen de volwassen wormen bestrijdt en niet de eitjes en de larven. De behandeling dient regelmatig herhaald te worden. De eitjes worden weer larfjes en die worden weer wormen en zo blijft de cyclus zich herhalen. De ontwormingsmiddelen die wij adviseren zijn tegen spoel- en lintwormen (milbactor).

Lintwormen leven ook in de dunne darm bij de hond en kunnen ruim een meter lang worden. De worm bestaat uit segmentjes (rijstkorreltjes) die allemaal eitjes bevatten. Lintworm segmentjes kun je in de ontlasting, maar ook aan de haren rond de anus zien. Besmetting kan optreden door het oplikken van een vlo of een luis. Vlooien kunnen besmet zijn met een tussenstadium van de lintworm en kan zo de hond besmetten. Ook het eten van rauw vlees kan een lintworm infectie veroorzaken. Een ontwormingsmiddel met praziquantel (milbactor) kan een lintworm infectie bestrijden.

Ontwormingsschema van de hond

Leeftijd hond
2 Weken             1e Ontworming
4 Weken              2e Ontworming
6 Weken              3e Ontworming
8 Weken              4e Ontworming
3 Maanden         5e Ontworming
4 Maanden         6e Ontworming
5 Maanden         7e Ontworming
6 Maanden         8e Ontworming
Ouder dan 6 maanden dan 4x per jaar ontwormen
Zogende honden moeten ontwormd worden volgens het puppy schema

Scroll naar boven
Scroll naar top