DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Gebitsproblemen bij de cavia

GEBITSPROBLEMEN BIJ DE CAVIA

De tanden en kiezen van een cavia groeien een levenslang door. Het goed afslijten van tanden en kiezen is dus van levensbelang voor een cavia. Als de afslijting niet goed of onregelmatig gebeurt kunnen er allerlei problemen ontstaan. Zoals te lange snijtanden en haken op de kiezen met zelfs brugvorming van kiezen over de tong heen.

De aflsijting van tanden en kiezen gebeurt door het eten.
Voeding en zeker structuurvoer zoals hooi zorgt ervoor dat de tanden en kiezen afslijten. Zorg er dus voor dat een cavia altijd structuurvoer tot zijn beschikking heeft.

Gebitsproblemen kunnen onstaan doordat een cavia onvoldoende structuurvoeding tot zijn beschikking heeft. Ook een tekort aan vitamine C kan voor gebitsproblemen zorgen.  Een te kort aan vit.C geeft verslapping van de kauwspieren en pijnlijke kaakgewrichten. Ook een te kort aan vitamine D geeft gebitsproblemen. Het zorgt voor zwakkere tanden en kiezen, die daardoor ook makkelijker afbreken.

Een scheve stand van tanden en kiezen zorgt ook voor afwijkend afslijten van het gebit. Een afwijkende stand kan veroorzaakt worden door trauma (bijvoorbeeld als een cavia ooit gevallen is) maar ook een abces bij kaak kan voor scheefstand zorgen en dus scheef afslijten van het gebit.

Hoe zie ik dat mijn cavia een gebitsprobleem heeft?

Cavia’s laten erg slecht zien als ze pijn hebben. Het zijn van nature nestvlieders en laten daarom pijn vaak pas in een laat stadium zien. Kenmerken voor Cavia’s met gebitsproblemen:
 – Kwijlen (natte kin)
 – Slechter eten of knarsetanden
 – Wel willen eten, maar niet kunnen eten (voer niet kunnen oppakken)
 – Natte ontlasting of kleinere keutels hebben.
 – Slecht in de vacht zitten kan ook een teken zijn dat de cavia zich niet lekker voelt.

Als de cavia helemaal stopt met eten, dan is het noodzaak om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Hoe eerder een cavia met gebitsprobleem door een dierenarts gezien wordt hoe beter de prognose is.

Bij veel gebitsproblemen bij de cavia is er een ander achterliggende oorzaak en niet het gebit zelf het probleem. Daarom is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te vinden en die te behandelen. 

Behandelingen

Snijtanden:
Naast de achterliggende oorzaak behandelen moeten we ook vaak het gebit zelf behandelen. Lange snijtanden kunnen in gekort worden en recht geslepen worden. Soms moeten we besluiten om de snijtanden chirurgisch te verwijderen. Dat verwijderen is een secuur werkje omdat de gehele tand inclusief de wortel verwijderd moet worden. Als er maar een klein stukje achterblijft zal er weer een nieuwe tand terug groeien.

Kiezen:
Haken op kiezen en brugvorming van de voorste kiezen worden onder narcose geslepen. Soms moeten we besluiten om ook 1 of meerdere kiezen te verwijderen. Ook dit is net als bij het verwijderen van een snijtand een secuur werkje. We moeten er voor zorgen dat we alles inclusief de gehele wortel verwijderen. Anders zal ook hier weer een nieuwe kies terug groeien.

Voorkomen van een gebitsprobleem

Trauma is vaak lastig te vookomen, maar een te kort aan vitC en D is wel vrij makkelijk te voorkomen. Een cavia heeft altijd extra vitamine C nodig naast hooi/fruit en de brokjes (waar ook al vitamine C is toegevoegd). Het advies is om dagelijks nog een tablet (gemiddeld 50 gram) vitamine C per dag extra te geven. Alleen vitamine C uit voeding halen is altijd onvoldoende.
Zorg ook altijd voor voldoende structuurvoer (hooi), zodat het gebit kan afslijten.

Geschikte voeding voor een cavia:
 – Lof
 – Paprika (rode)
 – Tomaat
 – Bloemkool (de stronk)
 – Andijvie
 – Selderij
 – Fruit zoals: banaan en aardbeien

Koolsoorten liever met mate geven ivm gasvorming in het maagdarmkanaal.

Scroll naar boven