Artrose
Artrose is een aandoening van de gewrichten die bij heel veel honden voorkomt. Het is een ziekte die niet alleen bij oude honden voorkomt, maar ook bij jonge honden komt artrose regelmatig voor; bijvoorbeeld door overbelasting van gewrichten op jonge leeftijd. Erfelijke aandoening (heup- en elleboogdysplasie) van gewrichten met als gevolg slijtage. Trauma in een gewricht kan ook artrose geven. Denk aan een voorste kruisband ruptuur. Helaas is artrose ook een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Gelukkig gaan we artrose steeds meer als een ziekte beschouwen en niet als een logisch gevolg door leeftijd. Dit is fijn omdat artrose altijd gepaard gaat met pijn en we veel meer geneigd zijn om een ziekte te behandelen en niet de ouderdom. Elk gewricht is, bij de botuiteinden die het gewricht vormen, bekleed met kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen. Artrose wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen in de gewrichten wordt afgebroken en dan vaak vervangen wordt door bot- en bindweefsel. Dit maakt een gewricht veel minder bewegelijk/minder soepel en dit geeft pijn. Door de afbraak van het kraakbeen ontstaat een ontstekingsreactie wat warmte, zwelling en pijnlijkheid van een gewricht geeft.
- Moeite met opstaan
- Stijfheid na rust (startkreupelheid)
- Liever liggen dan staan en zitten
- Stijfheid van gewrichten
- Soms pijnuitingen bij aanraken van een artrose gewricht
- Niet meer in of uit de auto willen springen
Een goed uitgebreid orthopedisch onderzoek in combinatie met een goede anamnese (uitgebreid overleg met de eigenaar over de klachten van de hond) kan vaak al een vermoeden van artrose aan het licht brengen. Een röntgenfoto kan het vermoeden bevestigen.
- Gewicht management: Overgewicht geeft extra belasting van een artrose gewricht met meer klachten tot gevolg. Het is dus raadzaam om een hond met artrose goed op gewicht te houden. Er zijn tegenwoordig voedingen die de artrose behandelen en tevens ook laag in calorieën zijn.
- Pijnstilling / onstekingsremmer (nsaid)
- Voedingssupplementen: Glucosamines, chondroitine, omega vetzuren (visolie), collageen type II. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in poeders, drank en snoepjes (flexadin).
- ACP-injectie: Hierbij worden, nadat er bloed bij de hond is afgenomen, bepaalde cellen (bloedplaatjes) er uitgehaald en in het artrose gewricht geïnjecteerd. Dit zorgt voor remming van de ontstekingsreactie en stimuleert genezing van het beschadigde weefsel.
- Stamcel therapie: Hierbij worden cellen uit het vetweefsel van de hond gehaald en in het gewricht geïnjecteerd. Ook dit geeft herstel van beschadigde weefsels in een artrose gewricht.
Regelmatige en gecontroleerde bewegingen zijn het beste voor het artrose gewricht, zolang het gewricht maar niet overbelast wordt. Zwemmen, lopen aan de lijn of lopen aan de lijn naast de fiets zijn goede vormen van training. Door goede training worden de spieren van de hond sterker, waardoor de gewrichten beter ontlast worden.
Er zijn nu ook speciale soorten voer (Royal Canin Mobility C2P+, Hills J/D) waar de voedingssupplementen al aan toegevoegd zijn. Zo geeft u een compleet voer zonder dat u nog extra toevoegingen hoeft te geven.