DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Voeding van de cavia

Voeding van de cavia

wat eet een cavia?

Goede voeding is heel belangrijk voor de gezondheid van de cavia. Goede voeding bestaat uit onbeperkt hooi, goede kwaliteit brokjes (10-15 gram per dag), verse groente en fruit en eventueel gedroogde kruiden. Graanvrije brok heeft de voorkeur, vooral voor cavia’s met suikerziekte en/of blaasproblemen. Cavia’s kruipen graag weg in het hooi, maar poepen en plassen er ook in. Daarom is het belangrijk om elke dag vers hooi aan te bieden of een ruif/hooizak te gebruiken. Kwalitatief goed hooi is groen en ruikt lekker. Hooi van slechtere kwaliteit is bruin, dor en heeft weinig geur of ruikt zelfs muf of naar schimmel.

Cavia’s vinden niet alles even lekker en voldoende variatie is belangrijk om alle voedingstoffen binnen te krijgen. Op www.caviawijzer.nl staat een lijst met verschillende soorten groenten en fruit en welke dagelijks, af en toe of beter helemaal niet gegeven moeten worden.

Voor cavia’s is het heel belangrijk dat ze continue blijven eten. Als een cavia niet of weinig eet en afwijkende ontlasting heeft (kleinere keutels, minder keutels, helemaal niks of juist diarree), is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. 

Scroll naar boven