DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Tympanie

Tympanie

Tympanie wordt ook wel een gasbuik/trommelzucht genoemd bij cavia’s. Het is een ophoping van gas in maag of darmen. Vaak is de buik van de cavia net achter de ribboog er opgeblazen en gespannen. Je kan ook bij typisch pling geluid horen als je met een stethoscoop luistert en zachtjes tegen de buik tikt. Ook is het doorvoelen van een buik gevuld met gas bijna niet mogelijk. Tympanie is zeer pijnlijk voor een cavia en vaak overleeft een cavia met tympanie het niet.  Hoe eerder een cavia met tympanie bij een dierenarts is hoe beter de prognose. Gas kan maar via een manier afgevoerd worden en dat is via de achterkant. Een cavia kan namelijk niet braken of boeren en dus niet via die weg het overtollige gas kwijtraken.

Diagnose:

Bij het lichamelijk onderzoek valt een gezwollen buik op. Met de stethoscoop kan een typisch geluid worden gehoord. Ook een röntgenfoto kan de diagnose bevestigen dat er veel lucht in het maagdarmkanaal aanwezig is.

Symptomen:

Cavia’s met tympanie zijn er sloom kunnen ook shockerig zijn. Maar zijn soms juist weer erg onrustig, hebben vaak een lage lichaamstemperatuur, eten niet en vaak geen ontlasting meer (keutelen niet).  Een cavia met pijn kan vaak gaan knarsetanden. Doordat de buik zo op spanning staat wordt ademen soms erg lastig en daardoor kan een cavia met tympanie ook benauwd zijn. Een cavia met tympanie is altijd een spoed patiënt en moet zo snel mogelijk door een dierenarts gezien worden.

Behandeling:

Als de cavia nog niet in al te slechte doen is kan een medicamenteuze behandeling ingesteld worden.
We nemen de cavia op in verwarmde couveuse. Geven pijnstilling, metoclopramide om het maagdarmkanaal op gang te houden. Cisapride als darmstimulerend middel en simaticon om het gas op te lossen.  Ook geven we vaak warme onderhuids infuus. We gaan de cavia dwangvoeden als hij niet zelf eet. Als de cavia wel zelf eet dan geven we veel structuur rijke voeding om het maagdarmkanaal te blijven stimuleren

Wanneer er met name veel gas in de maag aanwezig is kan de cavia onder narcose de maag gesondeerd worden. Via de sonde wordt dan het gas afgevoerd. Er is daarna ook medicatie nodig om nieuw gasvorming te voorkomen.

Oorzaken tympanie:

Voerveranderingen of het voeren van (te veel) kool. Ook kan door het onder narcose gaan van een cavia het maagdarmkanaal stil komen te liggen met gasophoping als gevolg. Ook het geven van antibiotica kan gasvorming geven. Heel vaak is er helemaal geen oorzaak te achterhalen waarom een cavia tympanie heeft.

Scroll naar boven