DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Huid cavia

Huid cavia

Schurft mijt

Schurft is een huidaandoening die bij cavia’s vaak voorkomt en wordt veroorzaakt door Trixicarus cavia. Met het blote oog is schurft niet te zien. De mijten leven in de huid en geven vaak ernstige jeukklachten. Doordat de cavia’s veel krabben krijgen ze vaak kale plekken met open wonden en korsten. De plekken zitten voornamelijk op kop, hals en schouders. Ook de oren zitten vaak vol korsten. De cavia gaat door de jeuk ander gedrag vertonen: meer timide/raar lopen en rare sprongen maken. Ook kunnen ze door de jeuk een soort epileptiforme toevallen krijgen en kunnen door de stress van de jeuk zelfs overlijden. Een snelle en goede behandeling tegen de schurft kan dus van levensbelang zijn.

Diagnose:

Door middel van een huidafkrabsel is de schurftmijt aan te tonen. Het afkrabsel bekijken we onder de microscoop. We kunnen bij een infectie mijten maar ook eitjes zien. Een huidafkrabsel wordt met een speciale lepel (scherpe lepel afgenomen). We moeten wat diepe huid weg krabben, omdat de mijtjes diep in de huid leven. Bij cavia’s met zeer ernstige klachten wordt een afkrabsel wel eens onder narcose afgenomen om zo een toeval van de jeuk te voorkomen. Gelukkig lukt het in de meeste gevallen om zonder narcose een afkrabsel te nemen

Behandeling:

Schurftmijt is vrij simpel te behandelen. Er zijn pipetten die op de huid toegediend kunnen worden, die vaak goed werken. 2-3x wekelijks een pipet (selamectine) op de huid toedienen kan al voldoende zijn. Bij sommige cavia;’s werken deze pipetten minder goed om van de schurft af te komen en dan kunnen we ivermectine injecties geven. 2-3 weken lang 1x per week een injectie is vaak voldoende om van de schurft af te komen.

Hoe komen cavia’s aan een schurft besmetting?

Cavia’s worden besmet via andere besmette cavia’s en indirect kunnen ze via hooi besmet worden. Schurft is erg besmettelijk en als een cavia schurft heeft kan het gemakkelijk andere cavia’s besmetten. 

Schimmel infectie

Een schimmelinfectie wordt ook wel ringworm genoemd. Veel jonge cavia’s hebben een schimmelinfectie. De schimmel kan overal op het lichaam voorkomen maar wordt vooral aan oren/snuit en rond de ogen gezien.  Een schimmelinfectie ziet eruit als witte korstachtige of kale plekjes. Soms zijn de plekjes rond met aan de randen roodheid en schilfertjes. Een schimmelinfectie geeft matige jeukklachten.

Een schimmelinfectie (ringworm) is ook besmettelijk voor de mens en wordt een zoönose genoemd. Bij mensen ziet een ringworm infectie eruit als een rode ronde vlek met schilfers aan de rand. Vaak op plekken waar contact is geweest met een besmette cavia. Gezicht, hals en armen.

Diagnose:

Een schimmelinfectie kan aangetoond worden door middel van een schimmelkweek. De uitslag duurt gemiddeld tussen de 10-14 dagen.

Behandeling:

De meeste schimmelinfecties behandelen we lokaal met een antischimmel zalf. Vaak Gebruiken we een zalf waar ook een antibiotica en een middel tegen de jeuk in zit.  Bij zeer heftige infecties waarbij grote delen van de huid zijn aangetast kunnen we ook een orale antischimmel medicatie gebruiken. Het topicaal (met zalf) behandelen heeft vaak wel onze voorkeur.

Hormonale kaalheid

Bij vrouwelijke cavia’s komen er nog weleens cystes op de eierstokken voor. Deze cyste produceren het vrouwelijk geslachtshormoon. Door een overmaat aan het vrouwelijk geslachtshormoon kan er haar verlies optreden. Vaak is de kaalheid symmetrisch aan beide flanken (bilaterale kaalheid). Als er door de cystes alleen kaalheid optreedt wordt er vaak geen behandeling ingesteld. De cavia heeft namelijk geen last van de kaalheid en ook geen jeukklachten. Andere klachten van ovariële cystes zijn sloomheid/verandering in gedrag (berig zijn), soms bloed verlies, buikpijn en verminderde eetlust (vermageren). Als een van deze klachten optreden stellen we vaak wel een behandeling in.  

Diagnose:

Het bilaterale/symmetrische karakter van de kaalheid is vaak al een goede aanwijzing voor de mogelijke aanwezigheid van cystes. Soms zijn cystes ook voelbaar in de buik, maar een definitieve diagnose kan met een echo gesteld worden.

Behandeling:

Hormooninjecties 
Leegzuigen van de cystes (tijdelijke oplossing)
Het verwijderen (steriliseren) van de eierstokken.

Vlooien

Ook cavia’s kunnen vlooien hebben. Vaak is het de kattenvlo waar de cavia last van heeft. We zien gelukkig niet vaak een vlooien besmetting bij cavia’s. Een vlooienbesmetting is goed te behandelen met pipetten die op de huid worden toegediend. 

Scroll naar boven
Scroll naar top