DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Het gebit

gebitsproblemen

konijn

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn dan in evenwicht. De tanden en kiezen slijten dan gelijkmatig af. Helaas komt het regelmatig bij konijnen voor dat de afslijting van snijtanden en kiezen niet gelijkmatig gebeurt.

Er zijn meerdere redenen waarom de slijtage afwijkend kan zijn. Niet alleen de kiezen, maar ook de kieswortels groeien door. Door een verkeerde stand van de kiezen kunnen de wortels in het bot gaan groeien en zo abcessen geven. Deze abcessen geven vaak harde zwellingen bij de kaaktak (onderkaak) of onder het oog.

Als konijnen te weinig calcium met de voeding opnemen ontstaat er osteoporose (botontkalking). Door de osteoporose kunnen tanden en kiezen scheef in de kaak gaan staan. Door het scheef staan slijten snijtanden en kiezen ook scheef af. Bij kiezen ontstaan er dan haken op de kiezen. De snijtanden groeien vaak lang door en worden ook wel olifantstanden genoemd. De haken kunnen wonden aan de wangen en de tong geven die erg pijnlijk zijn.

Te lange voortanden zorgt ervoor dat het konijn het voer niet meer kan oppakken en dus niet meer kan eten. Een andere oorzaak van het onregelmatig afslijten van snijtanden en kiezen is door afwijkend knaaggedrag of het onvoldoende eten van structuurvoer. Hooi en stro zijn belangrijk voor het goed kunnen afslijten van de snijtanden en kiezen.

Het aanbieden van een goede voeding (pelletvoeding) en voldoende structuur in voer is erg belangrijk voor het gezond houden van het konijnengebit. Wij adviseren Science Selective Rabbit of Trovet Rabbit.

Trauma is ook een belangrijke oorzaak van een afwijkende afslijting, bijvoorbeeld: een voortand die door een val of klap scheef komt te staan. Ook het verlies van een tand of kies zorgt voor een scheve afslijting. Als er een kies niet meer terug groeit zal de tegenoverliggende kies door blijven groeien en zo problemen gaan geven.

  • Overmatig speekselen
  • Natte bek en natte voorpootjes
  • Vermageren
  • Slechte eetlust, maar wel interesse in eten.
  • Zwellingen aan de kaak (abcessen)

Bij te lange snijtanden is de behandeling het slijpen van de voortanden. Met een slijptol (dremel) worden dan regelmatig de snijtanden ingekort. Het nadeel hieraan is dat dit regelmatig moet gebeuren. Er zijn konijnen die iedere 3-6 weken langs moeten komen om de snijtanden te laten inkorten. Bij afwijkende kiezen moeten de haken verwijderd worden.

Op de praktijk gebruiken wij een speciaal boortje waar de haken mee weg geslepen kunnen worden. Ook dit moet regelmatig bij konijnen herhaald worden. Gemiddeld iedere 3-6 weken. Als klachten langdurig aanhouden kunnen we soms een kies met de tegenovergestelde kies verwijderen. Dit is geen makkelijke ingreep. Als er ook maar een klein stukje wortel achterblijft kan de kies weer helemaal terug groeien en dan wederom problemen gaan geven.

Het aanbieden van een goede voeding (pelletvoeding) en voldoende structuur in voer is erg belangrijk voor het gezond houden van het konijnengebit. Wij adviseren Science Selective Rabbit of Trovet Rabbit.

Scroll naar boven
Scroll naar top