DIERENKLINIEK KRUIZINGA

Nieuwe registratie regels voor honden

nieuwe registratie regels voor honden

Verplicht paspoort voor honden!

Sinds 1 november 2021 gelden er nieuwe identificatie en registratie regels voor honden. Vanaf 2013 is het al verplicht dat al pups in Nederland gechipt moeten zijn. Nu geldt er ook een registratie plicht voor al pups, honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen (pups, volwassen honden, volwassen honden die overgenomen worden/naar een nieuw baasje gaan en honden die langer dan 4 maanden in Nederland gaan verblijven). Deze registratie plicht houdt in dat hiervoor genoemde honden een geldig EU paspoort moeten hebben en dat paspoort moet ook door een dierenarts via een goedgekeurde database geregistreerd worden. 

Pups moeten voor 7 weken leeftijd door de fokker gechipt zijn en een EU paspoort hebben die door een dierenarts geregistreerd zijn.  Na de geboorte moet een fokker (ook bij een gelegenheid nestje) de pups aanmelden bij het RVO. Daarvoor is een UBN nummer nodig die online via het RVO aangevraagd moet worden. Nieuwe eigenaren hoeven de pup niet te registreren. De fokker moet de pup na overdracht aan de nieuwe eigenaar wel afmelden via het RVO.

Importeert u een pup of volwassen hond uit het buitenland en heeft de hond een geldig EU paspoort dan bent u verplicht om binnen 2 weken het paspoort bij een dierenarts te laten registreren. De dierenarts heeft voor een registratie een UBN nummer nodig. U dient zelf een UBN nummer aan te vragen bij het RVO.  Ook als een hond via een stichting naar Nederland komt bent u verplicht om binnen 2 weken het paspoort te laten registreren met  een UBN nummer.  Honden die via een stichting eerst naar een pleeggezin of opvang gaan zullen door de stichting zelf geregistreerd worden. Als u een pup/hond via een stichting krijgt vraagt u dan even goed na of de hond al geregistreerd is.

Neemt u een hond over bijvoorbeeld via het asiel/internet, ook dan heeft deze hond een EU paspoort nodig voor hij naar een nieuwe eigenaar mag gaan. De nieuwe eigenaar heeft ook een UBN nummer nodig om de hond bij een dierenarts te laten registreren. De oude eigenaar moet de hond via het RVO afmelden. U kan de hond al aanmelden voordat de oude eigenaar de hond heeft afgemeld.

Heeft uw hond geen EU paspoort of een nieuw EU paspoort nodig, dan heeft u een UBN nummer nodig om een nieuw EU paspoort te kunnen aanvragen. Honden die voor 1 november 2021 geboren zijn en nu geen EU paspoort hebben en niet naar het buitenland gaan hebben nu ook geen EU paspoort nodig.

Neemt u uw hond langer dan 4 maanden mee naar Nederland, bijvoorbeeld voor werk of lange vakantie ook dan moet de hond geregistreerd worden en dient u een UBN nummer aan te vragen.

U heeft een dus UBN nodig als:

U een nestje pups krijgt.

U een hond importeert vanuit het buitenland en de eerste houder bent.

U een hond heeft die nog niet geregistreerd is, dus de eerste houder bent die de hond registreert.

U een EU-paspoort aanvraagt voor een hond.

 

Een UBN nummer aanvragen kost eenmalig 19,- en kan aangevraagd worden via www.RVO.nl

Scroll naar boven