Allergie 2018-07-13T16:00:53+00:00

 Allergie bij de kat

Allergieën komen zeer regelmatig voor bij de kat en leiden vaak tot huidproblemen. Vaak geven allergieën jeuk en huidklachten, soms ook maagdarm klachten zoals braken. Er komen 3 vormen van Allergieën bij katten voor: Een voedsel allergie/vlooienallergie en een atopie.

Allergieën bij de kat kunnen we in 3 groepen onderverdelen:

1. Voedselallergie:

Bij deze vorm van allergie is de kat allergisch voor een eiwitbron in de voeding. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten kunnen een voedselallergie veroorzaken. Deze vorm van allergie kan huidklachten geven maar ook maagdarm klachten. Vaak zien we bij de kat braken, maar ook zien we regelmatig diarree klachten. Een voedselallergie kan op latere leeftijd ontstaan, Ook bij katten die al jaren de zelfde voeding krijgen kunnen toch een overgevoeligheid voor dit voer ontwikkelen.

Symptomen:

Een voedselallergie kan jeukklachten geven met als gevolg overmatig lik en poets gedrag. Het likken en poetsen kan wonden veroorzaken. We zien vooral wonden aan de kop en hals. Vaak met grote/diepe korsten en grote wonden voor de oren en de hals. En hebben katten vaak een vettige vacht. Ook zien we de katten vaak vermageren. Zeker bij katten die regelmatige braken en/of diarree hebben.

Diagnose:

Vaak hebben we door de locatie van de jeuk en wonden al een indicatie voor een voedselallergie. Er is geen betrouwbare test om een voedselallergie aan te tonen. We kunnen een voedselallergie aantonen door middel van een eliminatie dieet. We geven voeding waar een nieuwe eiwit bron in zit. Het is belangrijk dat de kat de eiwit bron nooit eerder heeft gehad, omdat de kat er dan niet allergisch op kan reageren. Bijvoorbeeld: geit, kwartel, paarden vlees. Dit kan in een commerciële brokvoeding of door zelf een voeding te bereiden (eliminatie dieet). Een zelf bereid dieet is dan een nieuwe eiwitbron (vlees) samen met een koolhydraatbron zoals pasta/rijst en aardappelen. We geven dit minimaal 6 weken. Als de klachten weg zijn zetten we de kat weer terug op het oude dieet. Komen de klachten dan weer terug, dan hebben we een voedselallergie aangetoond. Daarna gaan we vaak een commercieel hypoallergeen dieet voeren. Het advies is om het hypoallergene dieet levenslang te geven.

Therapie:

Een hypoallergene dieetvoeding. Vaak hebben katten ook secundaire bacteriële infecties van de huid die behandeld moeten worden. Deze infecties kunnen we soms behandelen met een crème of spray, maar vaak geven we ook een antibiotica kuur.

2. Vlooienallergie:

Dit is een van de meest voorkomende allergie bij de kat en heeft zeer specifieke klachten. De kat is allergisch voor het speeksel van de vlo. Als de vlo bijt om bloed te zuigen komt het speeksel in de huid terecht en dit geeft jeukklachten. 1 vlooienbeet kan voor weken jeuk zorgen.

Symptomen:

Een vlooien allergie geeft jeukklachten en kleine korstjes (milliare dermatitis) op de rug net voor de staart. Vanuit daar kan het uitbreiden naar de buik en liezen. Vaak is er ook minder beharing  op de rug.

Diagnose:

de lokalisatie van de klachten is zeer specifiek. Maar het vinden van vlooien of vlooienpoepjes kan de verdenking bevestigen. Vlooienpoepjes zijn zwarte komma vormige korreltjes die op zand kunnen lijken. Als u de korreltjes op een wit papiertje nat maakt, zal vlooienpoep rood verkleuren en zand niet.  Met een bloedtest kan een vlooienallergie ook bevestigd worden.

Therapie:

Bij heftige jeuk en huidklachten moeten we deze klachten ook behandelen. Soms met jeuk stillende medicatie. Bij grote wonden en korsten kunnen we een antiseptische shampoo gebruiken, maar ook geven we regelmatig bij een secundaire bacteriële infectie een antibiotica kuur. De vlooien behandelen we met een anti vlooien middel, vaak met een pipet. Katten met een vlooienallergie adviseren we gedurende het hele jaar te behandelen.

Onze assistentes kunnen u vertellen welke middelen er op de markt zijn(pipetten/banden).

3. Atopie:

Atopie is een allergie die veroorzaakt wordt door stoffen in de omgeving(bij mensen hooikoorst genoemd). Bijvoorbeeld: graspollen,huisstofmijt, bomen, grassen, andere diersoorten (konijn). atopie is een veel voorkomende allergie bij de kat. Het kan seizoensgebonden klachten geven, maar ook het gehele jaar door klachten geven. Deze allergie geeft vaak jeukklachten, maar ook korstjes en wonden door overmatig lik en poets gedrag.

Symptomen:

Jeuk klachten/roodheid van de huid/korstjes en wonden/likgranulomen (open rode plekken die door overmatig likken wordt veroorzaakt)

Diagnose:

Een atopie kunnen we aantonen met een bloedonderzoek.  Het laboratorium test het bloed op de meest voorkomende stoffen waar een allergie voor kan optreden. Soms kunnen we ook heel specifiek testen (bijvoorbeeld als er een konijn in huis is  en de klachtenvanaf die tijd zijn ontstaan).

Therapie:

Katten met een atopie reageren vaak zeer matig op desensibiliseren in tegenstelling bij de hond. Het desensibiliseren is een injectie behandeling die levenslang is. Het allergische dier wordt geïnjecteerd met de stof waar het dier allergisch voor is. We starten met een lage dosering en verhogen dat langzaam. Het idee is dat het lichaam went aan de stof en dus niet meer allergisch gaat reageren. Maar omdat veel katten weinig verbeteren op deze behandeling wordt het bij de kat niet veel ingezet. Vaker geven we medicatie om de allergie te onderdrukken (ciclosporine/corticosteroiden).

Bij alle allergieën geldt dat we niet alleen de allergie moeten aanpakken maar regelmatig de huidklachten/infecties/secundaire gistinfectie en oorontstekingen die de allergie veroorzaken. Soms gebeurt dit door wassen/lokale behandeling met antibiotica/corticosteroiden en soms zelfs met een antibiotica kuur.

Eosinofiel granuloom complex

Het eosinofiel granuloom complex bij de kat is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid, de mondholte, de lippen en slijmvliezen. Het complex kent drie verschijningsvormen: het eosinofiele ulcus, de eosinofiele plaque en het eosinofiel granuloom. Vaak wordt het eosinofiel granuloom complex veroorzaakt door een onderliggende allergie. Zoals een voedingsallergie of atopie.  Maar ook worden autoimmuun reacties en een genetische achtergrond als oorzaak genoemd.

We zien een eosinofiel granuloom vaak op de lippen/tong en hals maar ook aan de achterpoten zien we soms plekken. Het zijn vaak rood/gele verdikte ronde plekken. Als de lippen zijn aangedaan zien we vaker dat de gehele lip verdikt is. Bij achterpoten en liezen zijn het ronde geel/rode plekken soms in een streepvormig patroon.

Bij de meeste katten ontstaat het tussen de 3-5 jaar leeftijd. Een eosinofiel granuloom komt vaak regelmatig terug ondanks een behandeling. De behandeling bestaat uit de behandeling van de onderliggende allergie. Omdat een eosinofiel granuloom vaak veroorzaakt wordt door een immuun reactie is de behandeling gericht op het onderdrukken van deze immuunreactie. Bijvoorbeeld met ciclosporine of corticosteroïden.

Een eosinofiel granuloom is niet pijnlijk, maar katten waarbij de tong en/of lippen zijn aangedaan kunnen vaak slecht eten en daarom is het raadzaam om een behandeling in te stellen.

X