Vaccicheck 2020-02-28T15:01:22+00:00

Vaccicheck

Wat is titeren?

Titeren betekent simpelweg dat er wordt gekeken of er antistoffen voor specifieke ziektes aanwezig zijn in het bloed. Zijn die antistoffen aanwezig, dan is er geen reden om te gaan enten. Als het lichaam geen antistoffen of onvoldoende antistoffen heeft dan wordt er een enting gegeven. Het lichaam maakt dan antistoffen aan, net als bij een werkelijke besmetting van de ziekte. Er worden als het ware op een gecontroleerde manier antistoffen aangemaakt door een infectie na te bootsen. Raakt het dier nu werkelijk besmet met het virus in kwestie, dan “herkent” het lichaam het aanvallende virus en wordt het direct onschadelijk gemaakt.

Waarom titeren?

Bij een inenting wordt de ziekte op kleine schaal nagebootst. Het immuunsysteem krijgt een prikkel en gaat antistoffen aanmaken tegen de ziektes waartegen geënt is. Op deze manier kan het lichaam een serieuze infectie snel herkennen en bestrijden, en dus voorkomen dat het dier daadwerkelijk ziek wordt. De fabrikant van de entstoffen adviseert om de DHP enting elke 3 jaar te herhalen. Dit is de tijd dat de antistoffen gemiddeld in een hond aanwezig blijven. Bij een deel van de dieren die geënt worden blijven deze antistoffen echter veel langer in het lichaam dan deze 3 jaar. Wilt u uw hond dan de enting liever besparen, dan is een titerbepaling een goede methode. Zo wordt uw hond niet onnodig gevaccineerd.

Hoe werkt titeren?

Er wordt een beetje bloed afgenomen, waarmee vervolgens door middel van de vaccicheck de antistoffen in het bloed worden bepaald. De uitslag is dan binnen 20 minuten bekend. Als er nog genoeg antilichamen aanwezig zijn hoeft er niet te worden geënt.

Zijn de resultaten van een titer uitslag betrouwbaar?

Voor sommige ziektes is het titeren betrouwbaar, bijvoorbeeld: bij een titerbepaling voor Parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte is de uitslag betrouwbaar.

Bij Leptospirose (Ziekte van Weil) weten we dat titeren niet betrouwbaar is. De hoogte van de antistoffen in het bloed zegt niets over de bescherming tegen de Ziekte van Weil, daarom heeft titeren voor de leptospirose geen zin.

Hoeft er helemaal niet meer geënt te worden met een titer?

Zelfs als uw hond een positieve titerbepaling heeft (en dus nog voldoende antistoffen) zijn er toch nog 3 entingen die hiermee niet gedekt worden. De Ziekte van Weil (Leptospirose) is een bacteriële infectie. Er wordt geadviseerd om nog jaarlijks te vaccineren. Ook is het advies om ieder jaar de enting tegen besmettelijke hondenhoest (Kennelhoest) te blijven geven. Deze enting is alleen verplicht in veel kennels en pensions, maar zeker ook aan te raden als uw hond daar niet heen gaat. De laatste is de Rabiës enting. Deze enting is verplicht in het buitenland, ongeacht de antistoffen in het lichaam van de hond is het een verplichte vaccinatie als u de hond mee over de grens wenst te nemen.

Hoelang is een titer geldig?

Hoelang een titerbepaling geldig is hangt af van hoe positief de hond is getest. We maken een verschil tussen hoog positief en laag positief. Als de uitslag hoog positief is, zijn er nog veel antistoffen aanwezig, en dan hoeft er pas na 3 jaar weer opnieuw een titerbepaling gedaan te worden. Als de uitslag laag positief is dan zijn er weinig antistoffen aanwezig. We adviseren dan om na 2 jaar weer opnieuw te titeren.

En hoe zit het met pups?

De reden om pups te titeren is om te bepalen wanneer we de pups het beste kunnen gaan enten. We weten dat als een pup nog afweerstoffen van de moeder heeft (maternale immuniteit) dat een enting niet gaat aanslaan. We kunnen door middel van het titeren gaan bepalen wanneer de maternale immuniteit van de pup laag is en vanaf dat moment dus gaan vaccineren. We weten dat de immuniteit bij pups anders is als bij volwassen honden en dat daardoor vaccinaties soms minder goed aanslaan. We beginnen met titeren als een pup 6 weken oud is en herhalen dat eventueel iedere 3 weken, totdat de antistoffen er niet meer zijn. Als we vanaf dat moment enten, hebben we meer kans dat het vaccin aanslaat. 3 weken later gaan we opnieuw titeren. Dit doen we omdat we graag zeker willen weten dat de vaccinatie ook is aangeslagen. Zijn er genoeg antistoffen, dan titeren we weer op 1 jaar leeftijd. Zijn er niet genoeg antistoffen dan vaccineren we weer, net zolang tot een pup voldoende antistoffen heeft.

Waar kan een titerbepaling worden gedaan?

Er zijn gekwalificeerde dierenartsen die titerbepalingen uitvoeren. Zo weet u zeker dat de test goed wordt uitgevoerd en nog belangrijker dat u een goed entadvies krijgt. Dierenkliniek Kruizinga is hier ook voor gecertificeerd. U kunt ons vinden op de lijst van vaccicheck.

X