Maagtorsie 2020-01-16T14:53:08+00:00

Maagtorsie (MDV)

Maagdilatatie volvulus of ook wel maagkanteling/maagtorsie genoemd. Is een aandoening die we regelmatig bij grote honden zien. De maag draait hierbij om zijn as en meestal zet de maag zich ook uit met lucht.  Omdat de maag kantelt word zowel de slokdarm (ingang maag) als de dunne darm (uitgang maag) afgesloten. Vocht, voedsel en lucht kunnen niet uit de maag ontsnappen en de maag vult zich steeds verder. Als de maag verder opzwelt raken de bloedvaten van de maag afgekneld. De hond krijgt klachten zoals een opgezwollen/ harde buik (met name aan de linkerkant), onrust, loos braken, pijnklachten. Een hond die verdacht word van een maagtorsie is altijd een spoedgeval en moet zo snel mogelijk door een dierenarts gezien worden.

Symptomen:

Harde gezwollen buik (met name  links)

Loos braken

Onrust

Onregelmatige hartslag

Bleke slijmvliezen

Diagnose:

Vaak zijn de symptomen zeer specifiek voor een maag torsie. Het loos braken en harde gezwollen buik geven genoeg aanwijzingen om aan een maag torsie te denken. Bij het tikken op de buik hoor je een specifiek geluid (als of je tegen een trommel tikt).  Een röntgenfoto kan de diagnose eventueel bevestigen. Op de röntgenfoto is een maag gevuld met lucht zichtbaar die vaak een specifieke vorm heeft (zie röntgenfoto). Echo: met een echo kan je een grote overvulde maag zien en ook vaak een grote milt die samen met de maag gedraaid is.

Behandeling:

Sonderen van de maag: Zo snel mogelijk moet geprobeerd worden of de lucht uit te maag te laten. Niet alleen omdat het heel pijnlijk is voor de hond, maar de bloedvaten van de maag worden afgekneld en dit kan afsterving van de maagwand veroorzaken. We brengen via de slokdarm een buis in de maag. Lukt het niet om een sonde in te brengen dan kunnen we de maag puncteren om zo het overtollige gas uit de maag te verwijderen.

Infuus:  Honden met een maagtorsie zijn in shock en hebben een lage bloeddruk, daarom geven we IV infuus om de shock te bestrijden en de vocht balans te herstellen.

Pijnstilling: een maagtorsie is zeer pijnlijk. Goede pijnstilling is essentieel in de behandeling van een maagtorsie.

Operatief: De maag moet operatief worden teruggedraaid en vastgezet (gastropexie) worden. Dit vastzetten is om te voorkomen dat de maag opnieuw om zijn as kan draaien. De milt draait met de maag mee, dus ook de milt moet terug gedraaid worden. Soms is de doorbloeding van de milt zo verstoord geweest dat de milt gestuwd blijft en niet meer levensvatbaar is. Als dit het geval is moeten we de milt verwijderen. Honden kunnen gelukkig heel goed zonder milt leven.

Het chirurgisch ingrijpen en vastzetten van de maag is altijd ons advies. Bij een maagtorsie die alleen door middel van sonderen behandeld kan worden, is de kans op terugkeren van de maagtorsie groot (ongeveer 80% tegenover < 5 % na het vastzetten van de maag).

Oorzaak:

Een maagtorsie komt vaker bij grote honden voor en ook vaker bij bepaalde rassen. Dus er is een genetische aanleg voor een maagtorsie. Rassen die gevoeliger zijn voor een maagtorsie zijn de Deense dog, Ierse setter, Rottweiler en Weimaraner. Ook stress, onrust  en inspanning voor en na de maaltijd kan een maagtorsie veroorzaken.

Preventief:

Meerdere kleine maaltijden per dag

Voorkom inspanning voor en na de maaltijd (1-1,5 uur)

Voorkom stress voor en na de maaltijd

Preventief vastzetten van de maag. Steeds vaker wordt preventief de maag vastgezet,bijvoorbeeld tijdens de sterilisatie.

X