Maagtorsie 2020-02-28T14:43:33+00:00

Maagtorsie (MDV)

Maagdilatatie-volvulus, ook wel maagkanteling of maagtorsie genoemd, is een aandoening die we regelmatig bij grote honden zien. De maag draait hierbij om zijn as en meestal zet de maag zich ook uit met lucht. Doordat de maag kantelt worden zowel de slokdarm (ingang maag) als de dunne darm (uitgang maag) afgesloten. Vocht, voedsel en lucht kunnen niet uit de maag ontsnappen en de maag vult zich steeds verder. Als de maag verder opzwelt raken de bloedvaten van de maag afgekneld. De hond krijgt klachten, zoals: een opgezwollen/harde buik (met name aan de linkerkant), onrust, loos braken en pijnklachten. Een hond die verdacht word van een maagtorsie is altijd een spoedgeval en moet zo snel mogelijk door een dierenarts gezien worden.

Symptomen

  • Harde gezwollen buik (met name  links)
  • Loos braken
  • Onrust
  • Onregelmatige hartslag
  • Bleke slijmvliezen

Diagnose

Vaak zijn de symptomen zeer specifiek voor een maagtorsie. Het loos braken en de harde gezwollen buik geven genoeg aanwijzingen om aan een maagtorsie te denken. Bij het tikken op de buik hoor je een specifiek geluid (alsof je tegen een trommel tikt). Een röntgenfoto kan de diagnose eventueel bevestigen. Op de röntgenfoto is dan een gevulde maag met lucht zichtbaar, die vaak een specifieke vorm heeft (zie röntgenfoto). Wanneer je een echo maakt kan je een grote overvulde maag zien en ook vaak een grote milt die samen met de maag gedraaid is.

Behandeling

Sonderen van de maag

Er moet zo snel mogelijk geprobeerd worden om de lucht uit de maag te laten lopen. Niet alleen omdat het heel pijnlijk is voor de hond, maar de bloedvaten van de maag worden ook afgekneld en dit kan afsterving van de maagwand veroorzaken. We brengen via de slokdarm een buis in de maag. Lukt het niet om een sonde in te brengen dan kunnen we de maag puncteren om zo het overtollige gas uit de maag te verwijderen.

Infuus

Honden met een maagtorsie zijn in shock en hebben een lage bloeddruk, daarom geven we IV infuus om de shock te bestrijden en de vochtbalans te herstellen.

Pijnstilling

Een maagtorsie is zeer pijnlijk. Goede pijnstilling is essentieel in de behandeling van een maagtorsie.

Operatief

De maag moet operatief worden teruggedraaid en vastgezet (gastropexie) worden. Dit vastzetten is om te voorkomen dat de maag opnieuw om zijn as kan draaien. De milt draait met de maag mee, dus ook de milt moet terug gedraaid worden. Soms is de doorbloeding van de milt zo verstoord geweest dat de milt gestuwd blijft en niet meer levensvatbaar is. Als dit het geval is moeten we de milt verwijderen. Honden kunnen gelukkig heel goed zonder milt leven.

Ons advies is altijd, chirurgisch ingrijpen en vastzetten van de maag. Bij een maagtorsie, die alleen door middel van sonderen behandeld kan worden, is de kans op terugkeren van de maagtorsie groot (ongeveer 80% tegenover < 5 % na het vastzetten van de maag).

Oorzaak

Een maagtorsie komt vaker voor bij grote honden en ook vaker bij bepaalde rassen. Er is dus een genetische aanleg voor een maagtorsie. Rassen die gevoeliger zijn voor een maagtorsie zijn onder andere de Deense dog, Ierse setter, Rottweiler en Weimaraner. Ook stress, onrust en inspanning voor- en na de maaltijd kan een maagtorsie veroorzaken.

Preventief

  • Meerdere kleine maaltijden per dag.
  • Voorkom inspanning voor en na de maaltijd (1-1,5 uur).
  • Voorkom stress voor- en na de maaltijd.
  • Preventief vastzetten van de maag. Steeds vaker wordt preventief de maag vastgezet, bijvoorbeeld: tijdens de sterilisatie.

 

 

X