Castratie 2020-01-16T14:37:48+00:00

Castratie van de reu

Castratie betekend het verwijderen van de testikels bij de reu. De balzak (scrotum) wordt niet verwijderd. Bij jonge honden is er geen gezondheids voordeel om te castreren zoals we die wel bij de teef kennen. Oudere reuen worden soms wel gecastreerd in verband met gezondheids problemen: bijvoorbeeld bij een vergrote prostaat/tumoren in de testikels en tumoren van de anus die onder invloed van testosteron ontstaan.

Voordelen van castratie:

Een reden voor castratie is het positief veranderen van gedrag. Intacte reuen hebben nog wel eens de neiging om weg te lopen (zeker als ze een loops teefje ruiken). Ook kunnen intacte reuen soms dominanter zijn naar zowel mensen als naar andere honden. Vaak verminderd en meestal verdwijnt de pus piemel (voorhuidontsteking) na castratie. Een voorhuidontsteking is een pussige uitvloeiing uit de voorhuid. Waarbij de reu vaak ook druppels verliest. Deze ontsteking is totaal niet schadelijk voor de hond maar geeft vaak wel vieze groene druppels in huis, wat voor veel eigenaren een reden voor castratie is.

Nadelen van castratie:

Gedragsverandering:

vaak is de gedragsverandering gewenst en is het juist de reden van castratie (minder dominant/minder weglopen). Er zijn ook eigenaren die een reu na de castratie te sloom vinden. Ook worden sommige reuen juist onzeker, bijvoorbeeld naar andere reuen toe. Dit kan ongewenst zijn en een reden zijn om juist niet te castreren.

Operatieve ingreep:

Omdat het een operatie is die onder narcose wordt uitgevoerd zijn daar altijd risico’s aan verbonden. Gelukkig zijn de narcose middelen tegenwoordig veel veiliger en ook is er goede (hart) bewaking tijdens de narcose. Maar het is en blijft een narcose en daar zit altijd een klein risico aan en moet dus zeker in de afweging meegenomen worden.

Gewicht:

Door het wegnemen van de hormonen gaat ook de stofwisseling omlaag en dit kan overgewicht geven. Dit is een nadeel die makkelijk voorkomen kan worden, door na de castratie iets minder te gaan voeren.

Methodes van castreren:

Er zijn 2 methodes van castreren. De operatieve en de hormonale (implantaat) methode.

Operatief:

Er wordt een sneetje voor de balzak gemaakt en beide testikels worden door het zelfde sneetje verwijderd. Het voordeel is dat de hormonen meteen weg zijn. En dus een bijvoorbeeld een puspiemel zeer snel verdwijnt. Nadeel is dat een operatieve ingreep is.

Hormonaal (implantaat):

Hierbij wordt een (suprelorin) implantaat onder de huid ingebracht. Dit implantaat zorgt ervoor dat het testosteron daalt en dit dalen van het testosteron gehalte duurt langer bij een implantaat als bij een operatieve ingreep. Gemiddeld duurt het 6-12 weken voor het implantaat zijn optimale werking heeft bereikt. Een ander nadeel is dat zeker in de eerste weken de klachten kunnen versterken (gedrag/puspiemel/vergrote prostaat) omdat eerst het testosteron niveau stijgt om daarna pas te dalen. Een groot voordeel is dat het een omkeerbaar proces is. Zeker bij gedragsproblemen adviseren wij eerst een implantaat. Zo zie je snel of het gedrag onder invloed van hormonen (testosteron) is of dat het gedrag is aangeleerd (veel ongewenst gedrag is niet onder invloed van testosteron). Dit voorkomt soms een onnodige (operatieve) castratie.

X